X
Mehdi Rahimzadeh, ägare till Ferdosi bokhandel, besöker ofta sin hemstad Mashhad där protesterna började. Foto: Privat/TT

Mehdi följer utvecklingen i hemlandet Iran

1:41 min

Protesterna i Iran har nu pågått i fem dygn och minst 20 personer har dödats. Många iranier i Stockholm följer utvecklingen.
– Man hör mycket klagomål från invånarna, säger Mehdi Rahimzadeh som besöker landet flera gånger om året.

Det handlar om missnöjesprotester bland människor som har förlorat sin framtidstro, säger Said Mahmudi, professor i Internationell rätt vid Stockholms Universitet.

– Den här gången har det börjat med ekonomiskt missnöje. Även om det nu har förvandlats till kritik mot regimen men det började med ekonomiska krav, säger professor Mahmudi.

Iran har varit under sanktioner från väst i flera år och folket har accepterat sitt dåliga ekonomiska läge just på grund av det. Hoppet väcktes två år efter att presidenten Rohani kom till makten och då med löften om att utveckla ekonomin.

– Men när avtalet mellan Iran och USA och de övriga länderna i väst kom till i juli 2015 vad gäller iranskt kärntekniskt program hoppades folk att sanktionerna skulle försvinna och livet skulle bli lättare för alla men det har inte skett.

Arbetslösheten i landet ligger på tolv procent och levnadskostnaderna är höga. Mehdi Rahimzadeh, som driver en bokhandel i Stockholm, besöker Iran flera gånger per år. 

Han märker att invånarna har blivit fattigare att priserna har gått upp. Han hör också mycket klagomål när han besöker landet.

– Vi har själva ett kontor där och det kommer krav på att man ska höja lönerna för att de inte kan klara sin ekonomi och annat.

Han hör också rykten om korruption inom myndigheterna.
– Det orsakar också missnöje bland invånarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista