Tunnelbaneuppgång i Husby centrum.
Svenska Bostäders projekt med Husby centrum har hyllats som en förebild. Men doktoranden Maria Ärlemo är kritisk. Foto: Janerik Henriksson/TT

KTH-forskare kritisk: Kvinnorna i Husby utan inflytande

3:08 min

Svenska Bostäders feministiska stadsplanering i Husby har hyllats. Men doktoranden Maria Ärlemo vid KTH är kritisk: Kvinnorna i Husby har inte fått inflytande, säger hon.

Planerna på den feministiska stadsplaneringen i Husby växte fram delvis ur de fem workshops som bostadsbolaget Svenska Bostäder arrangerade under förra året.

Maria Ärlemo, doktorand vid Arkitekturskolan på KTH, studerade pilotprojektet feministisk stadsplanering i Husby. Hennes upplevelse vid de fem träffarna var att de vita och medelklassen tog orimligt mycket plats på bekostnad av andra kvinnor.

– Jag är vit, medelklass och forskare. Det var enorm skamfullt att vi tog så mycket plats och att vi blev fler och fler på bekostnad av kvinnorna i Husby, säger hon och fortsätter:

– I slutändan upplevde jag att vi som kom utifrån dominerade på ett sätt som absolut inte lämnade något rum kvar för kvinnorna i Husby att på ett bekvämt sätt framföra sina åsikter.

Konsekvensen, menar Ärlemo, blev att de yngre och äldre kvinnorna i området valde att inte vara med.

– De upplevde sig inte sedda eller lyssnade på och lämnade processen.

Maria Ärlemo menar att planen är väldigt lik det Svenska Bostäder pratade om redan innan initiativet till en feministisk stadsplanering.

– Det är inte uppenbart att förslaget har förändrats av det här initiativet. I slutändan tolkar jag det som att man inte delgett något större inflytande till kvinnorna i Husby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista