Så vill de stoppa porr i skolorna

1:51 min

Jenny Holmström och Elsa Lantz upptäckte att deras barn kunde surfa på porr i förskolan. Nu har deras namninsamling för en porrfri barndom fått över 14 000 underskrifter.

När Jenny Holmström och Elsa Lantz satt med en av läsplattorna på deras barns förskola i Nacka kommun upptäckte de att barnen kunde surfa och nå grov porr på nätet – eftersom det inte fanns något filter installerat.

– Vi blev ganska upprörda.

De tog upp frågan med förskolans ledning och kommunen och fick efter flera vändor ett oväntat svar:

– Vi fick svaret att barnet ska ha ett filter i huvudet, vilket vi tycker är under all kritik, säger Elsa Lantz. 

De beslöt sig då för att agera. Tillsammans med sina makar startade de en namninsamling och uppropet #porrfribarndom för att få porrfria förskolor och skolor. Uppropet har i skrivande stund över 14 000 underskrifter.

– Vi möter många föräldrar som är förvånade över att det inte finns något filter installerat.

Bakom uppropet #porrfribarndom står ett antal personer från olika aktörer som har två huvudsakliga krav: att skolorna och förskolorna installerar porrfilter och att lärare har en rutin för att tala om pornografi och att porr kan leda till sexuella övergrepp.

– Vi pratar egentligen om att förebygga våld, säger Jenny Holmström.

Uppropet: Hälften av skolorna saknar porrfilter

Drygt 50 procent av Sveriges förskolor- och skolor har fortfarande inte installerat porrfilter på sin digitala utrustning samt wifi-nätverk, enligt uppgifter uppropet #porrfribarndom.

Majoriteten av nätporren innehåller verbala och fysiska aggressioner som slag, stryptag och samt sexistiskt språk som "hora".

Uppropet vill nu uppvakta och se åtgärder från utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), barnminister Åsa Regnér och gymnasieminister Anna Ekström (S).

Källa: #porrfribarndom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.