Annika Tibell Karolinska i Huddinge.
"Vi tar allvarligt på IVO:s kritik", säger Karolinskas biträdande sjukhuschef Annika Tibell. Foto: Henrik Montgomery & Bertil Ericson / TT

Ska korta väntetider med akutmottagning för äldre

1:44 min

Kritiken från IVO mot Karolinska sjukhuset i Huddinge var hård. Nu öppnar sjukhuset en särskild akutvårdsmottagning för de äldsta patienterna för att korta väntetiderna.

Efter en inspektion i december riktade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hård kritik mot akutmottagningen på Karolinska i Huddinge.

Det gäller bland annat att patienterna får vänta för länge innan de flyttas till vårdavdelningar, och att det inte är garanterat att de får mat och mediciner medan de väntar.

Nu öppnar Karolinska en akutvårdsavdelning för de äldsta patienterna.

– Det är en geriatrisk akutvårdsavdelning, alltså för att våra äldsta och sköraste patienter ska slippa den långa väntetiden, säger biträdande sjukhuschefen Annika Tibell.

Det rör sig om ett pilotprojekt som enligt Tibell kortat väntetiderna ordentligt.

– De ska kunna komma upp och bli utredda på akutvårdsavdelningen inom geriatriken. Det har kortat väntetiden för de patienter som har fått prova det, de har haft en väntetid på bara mellan en och två timmar.

Bristerna som IVO lyfter i sin rapport måste vara åtgärdade senast den 20 mars. Främsta orsaken till bristerna är vårdplatsbrist, menar Karolinska.

– Vi tar mycket allvarligt på IVO:s rapport och kommer att jobba med det här nu, säger hon.

För att åtgärda problemen kommer sjukhuset bland annat att utöka pilotprojektet och ordna fler vårdplatser. 

– Vi har ytterligare vårdplatser på gång inom några av de viktiga akutvårdsspecialiteterna, och vi tittar på om vi behöver förstärka omvårdnadsförmågan på akutmottagningen vissa tider på dygnet, säger Tibell. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista