Vårby Gård

Explosion vid tunnelbana – en person död

1:21 min

En man i 60-årsåldern dog av skadorna efter att ha plockat upp ett föremål som exploderade vid en tunnelbanestation utanför Stockholm. En kvinna i 45-årsåldern är allvarligt skadad och vårdas på sjukhus.

Det var 11.07 på söndagsförmiddagen som en polispatrull larmade att man påträffat en man med skador som verkade vara från en explosion. Mannen hade plockat upp ett föremål på marken som exploderade.

– Mannen blev allvarligt skadad och fördes till sjukhus. Han var i sällskap med en kvinna som också fördes till sjukhus, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen till Ekot.

Efter klockan två på eftermiddagen meddelade polisen att mannen avlidit av skadorna. För kvinnan är skadeläget allvarligt men inte livshotande.

– Vi har ingen gripen, men är på plats med våra tekniker, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen, till Ekot.

Polisen misstänker att föremålet som orsakat explosionen kan vara en handgranat, men det är ännu inte bekräftat.

– Utifrån mannens och kvinnans skador misstänker vi att föremålet kan ha varit en handgrant, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisen Stockholm Syd, till Ekot. 

Enligt honom är kvinnan är allvarligt skadad men det är inte livshotande. 

Polisen har inlett en förundersökning om mord och allmänfarlig ödeläggelse. Polisen misstänker inte att händelsen är terrorrelaterad. 

– Nej, och vi tror inte att detta är specifikt riktat mot någon, säger Sven-Erik Olsson till Ekot.

Tekniker har undersökt platsen runt omkring där explosionen inträffade och även inne på tunnelbanestationen men inte hittat några andra farliga föremål.

Tunnelbanan stannar återigen sedan en tid tillbaka vid station Vårby gård. Polisen är även klar med sitt tekniska arbete och de avspärrningar som har funnits på grund av det är borttagna.