Skarsgård på Golden globe.
Alexander Skarsgård tog hem pris för sin rollprestation i Big Little Lies. Foto: Paul Drinkwater/TT.

Alexander Skarsgård tog hem en Golden Globe

2:48 min

Alexander Skarsgård tog hem pris för sin rollprestation i Big Little Lies på Golden Globe-galan i natt. Galan genomsyrades av debatten om sexuella trakasserier inom filmindustrin.

När Alexander Skarsgård tog emot sin Golden Globe för bästa manliga biroll i en miniserie tackade han alla kvinnor som medverkar och står bakom produktionen Big Little Lies.

– Jag är här ikväll för att jag har haft privilegiet att arbeta med en grupp ovanligt talangfulla kvinnor, säger Skarsgård.

Det blev däremot inget pris till Ruben Östlunds film The Square som var nominerad i kategorin för bästa utländska film.

Redan innan prisutdelningarna börjat stod det klart att kvällen inte skulle fortlöpa som den brukar.

Golden Globe är den första stora filmgalan i USA sedan #metoo-rörelsen skakade om branschen i grunden förra året.

För att visa solidaritet och för att uppmana till fortsatt arbete mot sexuella trakasserier hade de flesta kvinnorna klätt sig i svart.

Galan leddes av komikern Seth Meyers som med varierad framgång skämtade om temat. Flera av tacktalen handlade om systerskap, mod eller förändring i filmbranschen.

På röda mattan pratade många skådespelare om det nya initiativet Time's Up som nu engagerar hundratals kvinnor inom filmindustrin.

Time's Up ska verka för jämställdhet inom branschen och kommer erbjuda juridiskt stöd till människor som fallit offer för sexuella trakasserier.

Mediestjärnan Oprah Winfrey fick stående ovationer när hon höll ett tal om rasism, sexism och kamp.

– Jag har intervjuat människor som upplevt något av det vidrigaste man kan tänka sig, och det finns en sak som de alla delar. De tror på att det kommer en ljus morgondag, även under de mörkaste av nätter. Till alla tjejer, det kommer en ny dag! säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista