Julia Marko Nord
Julia Marko Nord gör en pjäs om relationen mellan mor och dotter. Foto: Katrin Tetzlaff/Sveriges Radio

Hon gör pjäs om att försonas med sin mamma

2:39 min

Känslorna runt familjerelationerna kan ibland behöva luftas. Skådespelerskan och regissören Julia Marko Nord har satt tänderna i mor- och dotterrelationen.

Föreställningen på Kulturhuset Stadsteatern heter Mor/Dotter och bygger på djupintervjuer med mödrar och döttrar. Julia Marko Nord ville titta närmare på den relation som omgärdas med många tabun och ideal.

– Det kommer ju av att jag själv är dotter och mamma. Den här relationen har snurrat i mitt huvud under hela mitt liv.

Men när Julia Marko Nord ville göra teater om relationen mellan mödrar och döttrar fanns det inte speciellt många pjäser på ämnet.

– Det blev så drabbande. Att det inte finns pjäser om en av världens viktigaste relationer.

Tredje delen av pjäsen Mor/Dotter är som en försoningsakt.

– Något som kommit upp i alla intervjuer och som jag själv har tänkt på är 'tänk om min mamma skulle dö innan jag verkligen hunnit försonas med henne'.

Man kanske inte har den typen av samtal i sin familj, men Julia Marko Nord menar att det aldrig är för sent att förlåta sig själv, acceptera att det är som det är. Man kanske inte kan försonas med varandra, men med sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista