Nya Karolinska sjukhuset.
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nya problem på Nya Karolinska – operationer skjuts upp

Chef på Nya Karolinska: Kan inte ha lika många hjärtövervakningsplatser öppna
1:21 min

Sjukhuset har återigen drabbats av tekniska störningar. Nu måste hjärtpatienter på Nya Karolinska sjukhuset i Solna övervakas av extra personal.

IT-haverier har gång på gång tvingat upp Nya Karolinska sjukhuset i stabsläge, fått patienter omdirigerade och gjort att hjärtövervakningssystemet inte fungerat som det ska.

Nu senast handlar det om ett mjukvaruproblem med ett hjärtövervakningssystem.

– Det kommunicerar inte mot våra centrala övervakningscentraler där vi har personal som sitter. Vi får i stället vara nära patienterna och övervaka skärmarna nära patienterna, säger Anders Ahlsson, chef för hjärt- och kärlverksamheten på Karolinska.

Vad får det för konsekvenser för patienterna?

– Vi kan inte ha lika många hjärtövervakningsplatser öppna för vi behöver mer personal.

Tidigare har det handlat om nätverksproblem på sjukhuset. Med det jobbar fortfarande landstingets it-avdelning för att lösa så att det inte ska upprepas.

Karolinska har nu fått senarelägga planerade operationer och hjärtpatienterna kan bli mer störda än normalt, säger Anders Ahlsson.

– Det är mer intensiv närvaro och det kan vara larm som tutar.

Kan patienter känna sig trygga med att hjärtövervakningen och andra funktioner som kräver en stabil it-funktion, på sjukhuset fungerar?

– Jag tycker att de åtgärder som vi gör ger en tillfredsställande trygghet. Men det är klart att jag vill att vi ska komma tillbaka till ett normalläge där vi kan ha full kapacitet och hjälpa alla patienter som behöver vård.

Det nya mjukvaruproblemet ska enligt företaget Philips lösas till slutet av veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".