Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd.
Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Personalbrist inom vården bekymrar finanslandstingsrådet

8:03 min

Brist på personal inom vården och teknikhaveri på Nya Karolinska är några av de problem som finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) har på sitt bord.

För drygt ett år sedan tog Iréne Svenonius över chefskapet för Stockholms läns landsting. Som finanslandstingsråd har hon haft flera tuffa utmaningar – bland annat konsultnotor, pendeltågsstrul och personalbrist.

– Det som bekymrar mig mest är hur vi ska säkerställa att få tillräckligt med personal till vården. Fast hur det ska gå till är ingen quick fix. Det finns inga snabba lösningar utan är ett långsiktigt arbete, säger Iréne Svenonius till P4 Stockholm.

– Vi möter det med stora investeringar, med byggen och mer pengar till vården, säger hon.

Personalbristen är inte direkt en nyhet i det landsting som den borgerliga alliansen styrt i snart tolv år. Nytt däremot under det år som gått är det gigantiska problemen med öppnandet av Nya Karolinska Sjukhuset i Solna.

– Det är ett leverantörsproblem i hög grad, och ska behandlas så. Det ska inte drabba enskilda stockholmare, säger Svenonius.

När det gäller kollektivtrafiken är Iréne Svenonius också allt annat än nöjd med förseningar och pendeltågsstrul.

Vad kan du göra åt det då, som högste ansvariga politiker?

– Det är ju dessvärre, än en gång, så att det är Trafikverket som äger spåren.

Så när det gäller den frågan kan jag väl egentligen bara ställa mig och skrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista