Minnesplats efter dödsskjutningen i Rinkeby.
1 av 3
Minnesplats efter dödsskjutningen i Rinkeby. Foto: Christy Chamy/Sveriges radio.
Jan Evensson, polismästare i Stockholm.
2 av 3
Jan Evensson, polismästare i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.
Christoffer Bohman, biträdande polisområdeschef i Rinkeby.
3 av 3
Christoffer Bohman, biträdande polisområdeschef i Rinkeby. Foto: Christy Chamy/Sveriges radio.

Trots ny dödsskjutning – polisen ser framgång i arbetet

1:54 min

Trots ytterligare en dödsskjutning ser polisen framgångar i sitt arbete att minska det dödliga våldet i kriminella kretsar i Stockholm.

Efter måndagens dödsskjutning i Rinkeby arbetar polisen nu intensivt med förundersökningen och hör vittnen till händelsen.

– Finns det kameraövervakning så tittar vi på bilder därifrån och försöker lägga ett pussel för att se vad det är som har hänt, säger Jan Evensson, polismästare i Stockholm.

Huruvida det finns personer som just nu är i fara efter skjutningen i måndags kan han inte svara på. Enligt Evensson har polisen god kunskap om konflikterna som finns och relativt bra koll på flera individer som är inblandade.

Antalet skjutningar med dödlig utgång i länet har ökat de senaste åren. Polisen arbetar intensivt med att få stopp på våldet – men det krävs mer resurser, säger Jan Evensson.

– Vi kommer högst sannolikt behöva minimera en del av våra andra verksamheter. Vi kommer behöva dra ned och prioritera mot det här.

Christoffer Bohman jobbar som biträdande polisområdeschef i Rinkeby och han kallar det eskalerande våldet för ett misslyckande från samhället. Men trots utmaningarna för polisen säger han att det senaste årets arbete har varit bra.

– Det här kommer låta konstigt, men vi ser ju ändå positiva effekter i de här konflikterna. Så frågan är hur många mord vi hade haft om vi inte hade jobbat som vi jobbat det senaste året.

Vad är det för positiva effekter?

– Vi plockar bort extremt mycket vapen. Vi sätter väldigt många människor i fängelse. Jag skulle säga att vi är på god väg att bryta trenden, men uppenbarligen har vi inte nått hela vägen.

Även Jan Evensson säger att det senaste årets arbete har nått framgång. Men han påpekar att det här är ett arbete för hela samhället.

– De vi ser nu som ingår i de här kriminella nätverken som är väldigt aktiva de har ibland ifrån tioårsåldern och uppåt varit i kontakt med oss, säger Jan Evensson.

– Vi kommer behöva hjälp av kretsen kring de här unga kriminella männen att påverka sina unga män att försöka sansa sig – i bästa fall att avsluta sin kriminella bana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista