Stureplan branden
1 av 2
Så ser byggnaden ut två månader senare. Foto: Hufvudstaden
Stureplan branden
2 av 2
Foto: Hufvudstaden

Nya bilder inifrån eldhärjade Stureplansbyggnaden

Återuppbyggnaden av den eldhärjade fastigheten i korsningen Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan kan ta flera år. Det meddelar fastighetsbolaget Hufvudstaden två månader efter att byggnaden totalförstördes.

Det var tidigt den 7 november som branden bröt ut i fastigheten Vildmannen 7 mitt på Stureplan, och lågorna och gnistorna syntes på långt håll.

Stora delar av byggnaden totalförstördes och det fanns ett tag risk för att taket skulle kollapsa.

Två månader senare har fastighetsägaren Hufvudstaden varit inne och inspekterat byggnaden och dokumenterat hur den ser ut i dag. De beskriver det som att det bara finns ett skelett kvar bjälklaget och innerväggarna brunnit upp.

Ett arbete pågår för att analysera om fasaderna går att använda i framtiden. Svaret är ännu ovisst.

– Tyvärr har vi fortfarande inte något svar på den frågan. Självklart är det vår önskan att kunna bevara fasaderna då de har ett kulturhistoriskt värde för Stockholm men också för att vi lagt ner mycket arbete på att återställa fasaderna till sitt ursprungliga utseende, säger Anders Nygren, chef för affärsområde Stockholm på Hufvudstaden i ett pressmeddelande.

När analysen av fasaden är klar kan ägarna presentera en plan för hur återuppbyggnaden ska gå till. En återuppbyggnad som kommer att ta flera år, oavsett om fasaden går att återanvändas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista