app Natural Cycles
Appen Natural Cycles anmäls. Foto: Nora Lorek / TT

SÖS anmäler preventivmedelsapp – 37 oönskade graviditeter

Nästan 40 kvinnor som använt appen Natural Cycles för att undvika graviditet har trots det blivit med barn. Nu anmäler Södersjukhuset appen till Läkemedelsverket, skriver nyhetsbyrån Siren.

Appen är ett godkänt preventivmedel som mäter menstruationscykeln med en metod där kvinnan bland annat matar in data om sin kroppstemperatur för att ae vilka dagar det är säkert att ha sex.

Södersjukhuset har konstaterat att 37 kvinnor trots att ha använt appen, blivit gravida. Fallen är ett urval av över 600 kvinnor som sökt sig till SÖS för att göra abort mellan september 2017 och i dag.

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

SÖS ska nu undersöka om det finns fler fall längre bak i tiden. Appen klassas som en medicinteknisk produkt och sorterar under Läkemedelsverket.

Appen har blivit populär bland unga kvinnor. Bolaget uppger på sin hemsida att appen är effektiv till 99 procent vid ett "perfekt användande". Vid ett "typiskt användande" uppges 6,8 av 100 kvinnor bli gravida under ett års användning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista