app Natural Cycles
Appen Natural Cycles anmäls. Foto: Nora Lorek/TT

SöS anmäler app till Läkemedelsverket

0:24 min

Läkare på Södersjukhuset har anmält preventivmedelappen Natural Cycles till läkemedelsverket, efter att 37 kvinnor som använt appen ändå blivit gravida, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Appen Natural Cycles marknadsförs som preventivmedelsmetod. Förenklat går metoden ut på att man tar sin kroppstemperatur dagligen för att på så sätt räkna ut vilka dagar man kan ha oskyddat sex utan att riskera att bli gravid.

Företaget själv skriver på sin hemsida att metoden ger ett säkrare skydd än p-piller. Men kritiker menar att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga studier om hur effektiv appen är.

Lena Marions, överläkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset vill nu att Läkemedelsverket samlar uppgifter om biverkninar och ser över hur appen fungerar.

– Det här är ett sätt för att få ett ställe att samla information om hur vanligt det här är. Eftersom det godkänts som preventivmetod vill vi ändå att man ska kunna visa hur ofta metoden fungerar. Det är mer för att få en mer objektiv bild och hur stort är problemet.

Läkemedelsverket bekräftar att man har fått in fler anmälningar den senaste tiden och att man kommer att titta på det. Vad det kan leda till för åtgärder är dock för tidigt att säga, enligt Helena Dzojic, enhetschef för medicinteknik på Läkemedelsverket. 

– Vad vi ser är att vi de senaste veckorna fått in ökat antal rapporter. I dagsläget vet vi inte hur allvarligt det här är utan vi håller på att skapa oss en bild för att se vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas.

Läkemedelsverket granskade Natural cycles även 2015 och fick efter den granskningen sluta marknadsföra sig för preventivmedel. Istället började appen då marknadsföras som fertilitetsmonitor. 

Men efter det fick appen certifikat från det tyska företaget Tüv Süd som är godkänt av EU att verifiera att en prod  ukt uppfyller EU:s regelverk. Efter det har appen återigen kunnat marknadsföras som ett preventivmedel. 

I ett mejl skriver Natural Cycles att det inte är konstigt att vissa ändå blir gravida efter att ha använt metoden och att man kommer samarbeta med Läkemedelsverket. 

– De siffror som SÖS presenterar visar på 37 oönskade graviditeter utav 668, vilket då innebär att 5,5 procent av de kvinnor om SÖS angivit i sitt urval haft en oönskad graviditet. Det är inte överraskande, givet att det ligger i linje med risken för oönskad graviditet vi kommunicerar vid typiskt användande. Detta är också i linje med typiskt användande med andra typer av preventivmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista