Ali Hosseini lever som hemlös i Upplands Väsby.
1 av 2
Ali Hosseini lever som hemlös i Upplands Väsby. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Lisa Hofverberg, diakon i Svenska kyrkan i Upplands Väsby.
2 av 2
Lisa Hofverberg, diakon i Svenska kyrkan, möter hemlösa ungdomar via kyrkans språkkafé. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Flera ensamkommande unga lever i hemlöshet

1:33 min

När ensamkommande ungdomar blir 18 år hänvisas de till Migrationsverkets boenden för vuxna. Men många är rädda för att flytta dit och väljer att leva i hemlöshet.

P4 Stockholm har träffat Ali Hosseini som mår mycket dåligt av att leva som hemlös i Upplands Väsby.

– Det är värre än när jag bodde i Iran. Där kunde jag gå någonstans eller bo på gatan, men inte här, säger han.

För att det är kallt?

– Ja, säger Ali Hosseini.

Ali Hosseini har sedan han blev hemlös i höstas haft tillfälliga boendelösningar men nu har han ingenstans att bo. De senaste nätterna har han fått smyga in och sova hos en kompis på ett HVB-hem.

Enligt skolan, frivilligorganisationer och Svenska kyrkan lever troligtvis minst tio ensamkommande ungdomar i Upplands Väsby just nu i hemlöshet. Många bor runt hos olika kompisar några nätter i taget men det händer att de sover utomhus eller på pendeltåget.

Just pendeltåget har jag hört, då får man sitta ner. Men att man också hittar något skyddat ställe, till exempel en trappuppgång. Så det händer absolut.

Hemlösa ensamkommande ungdomar finns i flera kommuner. När ungdomarna blir 18 år är det inte längre kommunernas ansvar att ordna boende.

I stället erbjuds ungdomarna plats på något av Migrationsverkets boenden för vuxna, bland annat i Kiruna. Men många tackar nej eftersom en flytt skulle innebära att de rycks upp på nytt.

Ali vill inte förlora skolan och vännerna i Väsby, men är också rädd för att bo i ett hus med många vuxna.

– Jag är rädd för att sova med vuxna, säger han. 

Vad är det du är rädd för?

– Våldtäkt, säger Ali Hosseini. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista