Frances McDormand i Three billboards outside Ebbing, Missouri. Foto: Fox Movies.
1 av 3
Frances McDormand i Three billboards outside Ebbing, Missouri. Foto: Fox Movies.
Elizabeth Olsen och Jeremy Renner i Wind River. Foto: Scanbox Entertainment.
2 av 3
Elizabeth Olsen och Jeremy Renner i Wind River. Foto: Scanbox Entertainment.
Vera Farmiga och Liam Neeson i The Commuter. Foto: SF.
3 av 3
Vera Farmiga och Liam Neeson i The Commuter. Foto: SF.
Veckans biopremiärer.

Björn Jansson: Här är årets första film-femma

4:46 min

Två veckor in på det nya året – och filmrecensenten Björn Jansson har redan delat ut toppoäng. Här är veckans filmpremiärer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Oscarsfavoriten "Three billboards outside Ebbing, Missouri" har Sverigepremiär på fredag. Filmen är både drama och humor och ett sjujäkla skådespel av Frances McDormand

Ebbing är en liten håla i USA där Mildred Hayes dotter blivit våldtagen och mördad, inte långt från hemmet.
Där finns också tre stora annonstavlor som bara står där. Ingen vill annonsera där eftersom trafiken på den lilla vägen inte är så livlig längre.

Mildred bestämmer sig så en dag för att hyra annonstavlorna under ett år och budskapet är enkelt: vad gör polischefen för att få fatt på mördaren som dödade och våldtog dottern?
Det lilla samhället reagerar förstås på hennes metoder.

Det här låter som ett vardagsdrama tätt och mörkt, men filmen är snarare en film full av både jävlar anamma och humor. Frances McDormand gör Mildred och tankarna går förstås till Fargo, där hon spelade den rättframma, gravida polisen som inte gav sig.

Här är hon ännu tuffare och när filmen tar slut en timme och 53 minuter senare är jag besviken, på att den redan tagit slut. Det är ett bra filmslut, men jag vill ha mer.

Mitt betyg till "Three billboards outside Ebbing, Missouri" blir en femma.

Wind River är ett tätt drama som utspelar sig i ett reservat för urinvånare där brott sällan klaras upp. Inte ens mord har någon högre prioritet hos polisen.

En dag hittar viltvårdaren Cory, som spelas av Jeremy Renner, en död kvinna i snön. Hon har flytt för sitt liv, barfota och kylan har tagit hennes liv.
Den döde, Natalie, var kompis med hans egen dotter och tragiska minnen väcks till liv. Och när FBI kommer till platsen får han frågan om han kan hjälpa till när de ska hitta spår. Han är ju ändå expert på att hitta spår i vildmarken. Han tackar ja, och de två börjar leta efter mördaren.

Ett omaka par, hon som spelas av Elizabeth Olsen, ovan vid den bistra kalla vildmarken. Han är en tystlåten bitter snöskoterspårare. Men de har samma mål och närmar sig mördaren.

Wind River är spännande och tar upp ett i USA angeläget ämne – att ursprungsbefolkningen inte får samma möjligheter i brottsbekämpningen som andra, och miljöerna är välfunna.

Det som drar ner betyget för min del är våldet, den så vanliga lösningen att dödar man allt ont så löser man problemet. Okej, riktigt så enkelt behöver man inte se på våldet i filmen, men det är ganska mycket en western-film i modern tappning, där hämnd är viktigt.
Och där den vite tyste tuffingen står för lösningen.
Mitt betyg till Wind River blir en trea.

The Commuter bjuder på en ganska vanlig Liam Neeson-roll, numera. Som den ensamme motvillige hårdingen.
Här blir han av med jobbet och går dystert ombord på pendeln hem till hemmet norr om Manhattan. En kvinna börjar prata med honom och hon kommer med ett förslag som kan rädda han och familjens ekonomi nu när allt ser ut att bli nattsvart.

Han ska hitta en passagerare som kvinnan vill ha tag på. Han får 100 000 dollar om han gör det.
Men när han vill backa ur så får han reda på att hans familj är kidnappad. Sen snurrar intrigen vidare och blir allt mer ologisk.
Mitt betyg till The Commuter blir en svag tvåa.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista