Ambulanshelikopter
1 av 2
Ambulanshelikopter Foto: Arkivbild: Stockholms Läns Landsting
Anders Gidlund, t.v., och Paul Lindqvist framför helikopterplattan på SöS
2 av 2
Anders Gidlund, t.v., och Paul Lindqvist framför helikopterplattan på SöS Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio

Bättre helikopterberedskap i södra Stockholms län

1:24 min

Planerna på att fördubbla landstingets helikopterflygningar till och från Södersjukhuset har nu fått grönt ljus från miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Efter att landstingets helikopterverksamhet flyttat från Värmdö till Norrtälje har det varit si och så med beredskapen att kunna nå länets södra delar.

– För att säkerställa en god operativ förmåga inom regionen så bygger vi nu en bränslecistern och ytterligare en helikopterplatta centralt på Södersjukhuset, säger Anders Gidrup, säkerhetschef på landstingets fastighetsbolag Locum.

Det blir en betydande förbättring, menar Anders Gidrup.

– Ja, absolut. Det blir lättare för patienter i alla riktningar med den nya centrala placeringen.

Helikopterplattan på Södersjukhuset ska nu bli två plattor, där den ena utrustas med en bränslecistern så att helikoptern kan tanka.

När ambulanshelikopterbasen flyttades från Värmdö till Norrtälje i höstas blev det bekymmer. Det innebar dels längre flygvägar till Södertörn och det innebar också att helikoptern ibland tvingades avbryta för att flyga tillbaka till Norrtälje för att tanka.

Senast till sommaren kommer det att bli ändring. Flygningarna från Södersjukhuset ska bli dubbelt så många som i dag. Bullret kommer öka men det hoppas miljö-och hälsoskyddsnämnden att stockholmarna har förståelse för. 

– Trots allt kommer det vara mindre buller från helikopterflygningarna än från den ombyggnation vi just nu genomför på Södersjukhuset, säger fastighetslandstingsråd Paul Lindqvist (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista