Besmillah Hassani, asylsökande från Afghanistan.
1 av 2
Besmillah Hassani, asylsökande från Afghanistan vågar inte flytta till ett vuxenboende. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Ann-Christin Martens (S), kommunalråd i Upplands Väsby.
2 av 2
Ann-Christin Martens (S), kommunalråd i Upplands Väsby.

Svårt för Väsby att hjälpa hemlösa ensamkommande

1:41 min

Det statliga bidrag som kommuner får för att ensamkommande ungdomar ska kunna bo kvar när de blir 18 år räcker inte. Det menar politiker i Upplands Väsby, där flera ungdomar lever i hemlöshet.

– Jag är lite besviken på den här reformen. Den skapar så mycket förväntningar hos ensamkommande, gode män och civilsamhället. Och vi har inte riktigt makten eller möjligheten att göra något bra utav det, säger Ann-Christin Martens (S), ordförande för socialnämnden i Upplands Väsby. 

P4 Stockholm har tidigare berättat att flera ensamkommande unga som fyllt 18 år lever som hemlösa i Upplands Väsby, eftersom de inte vill eller vågar flytta till Migrationsverkets vuxenboenden.

Besmillah Hassani har ordnat tillfälligt boende så att han kan gå kvar i skolan i Väsby. Han vill inte flytta till vuxenboendet i Kiruna.

Jag känner några killar som har bott där och de har blivit helt deprimerade. De har berättat att i norra Sverige finns det inte så mycket folk och inget att göra. Ingen skola och ingen sport. De enda de gör för att ta över ensamheten är att ta droger.

När ensamkommande asylsökande blir 18 år är det statens ansvar att ordna boende, ofta i andra delar av landet. Men alla kommuner får bidrag för att ungdomarna ska kunna stanna i sina hemkommuner.

Upplands Väsby har fått 4,6 miljoner kronor för 2017 och 2018, men enligt Ann-Christin Martens räcker pengarna inte till platser på stödboenden.

Som det ser ut nu kommer pengarna i stället att gå till att låta ungdomar som får sin ålder uppskriven bo kvar på sina boenden några dagar extra efter att de fått beskedet.

Vad får det för betydelse för ungdomarna?

– De får i alla fall möjligheten att säga adjö till sina vänner, till fotbollsklubben och sin klass i skolan, säger Ann-Christin Martens. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista