SÖS Patientkök
SÖS får i dagarna sitt patientkök där bland andra Per Ekström, köksmästare, ska laga mat. Foto: R Tihvan/ Fotogruppen SÖS

Efter tre år får Södersjukhuset sitt patientkök

"Patienterna ska själva få välja sin mat ur en 12 rätters meny"
1:19 min

Mer än tre år försenat och dyrare än man räknat med är Södersjukhusets kök nu internt invigt. Om en månad kommer man därifrån att servera alla luncher och middagar till sina patienter.

Köket kommer att laga runt 500 luncher och middagar varje dag. Men det har kapacitet för större volymer, säger Lena Lundin, servicedirektör på SÖS.

– Våra patienter ska få en valfrihet. De ska få en meny att välja från. Vi kommer att laga näringsrika måltider med hög kvalité. Det kommer också att vara flexibelt när man får äta.

Linda Hagdahl som är projektledare för måltidsprojektet och Lena Lundin pratar om det unika, resurssnåla, miljövänliga projektet där man tänkt på effektivitet i alla led och processer.

Men bakom det finns det några andra fakta: köket kostade tolv miljoner kronor mer än räknat och detta på grund av en felaktig projektering. Och hela bygget, nu på totalt 51 miljoner kronor, dröjde på grund av det.

Inför den offentliga invigningen väljer man att prata om det positiva med projektet. Om urvalet och matkvalitén, råvaror och säsongs- och individanpassade menyer som kommer att minska på matsvinnet.

– I dag slängs 40 procent av portionerna på Södersjukhuset. Men med ett sådant system så kommer det att minskas avsevärt.

– Vi kommer att laga den mesta maten från grunden. Vi kommer inte att använda halvfabrikat och vi har även ett bageri där vi kommer att baka vårt egna bröd, kakor och desserter.

Kostnaderna för måltiderna ska vara detsamma som med det gamla konceptet då SÖS levererade all mat från det närliggande Rosenlunds sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".