Skor och Lina Johansson.
Lina Johansson vid föreningen Frivilliga familjehem i Upplands Väsby. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & SR

Lösningen för hemlösa ensamkommande: Familjehem

Lina Johansson: Pengarna kan ge familjehem åt alla
1:35 min

Miljonbidraget som Upplands Väsby får räcker inte för att ensamkommande unga ska kunna bo kvar när de blir 18 år, menar politiker. Nu vill föreningen Frivilliga familjehem ordna familjehem åt ungdomarna.

P4 Stockholm har tidigare berättat att flera ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år lever som hemlösa i Upplands Väsby. De vill inte eller vågar inte flytta till Migrationsverkets vuxenboenden.

En lösning kan vara familjehem.

Föreningen Frivilliga familjehem i Upplands Väsby menar att det bör gå att få fram familjehem till alla ungdomar som behöver.

– Vi vill samarbeta med kommunen kring det här, säger Lina Johansson från föreningen.

Alla kommuner får ett statligt bidrag för att ordna boende åt ungdomarna. Upplands Väsby har fått 4,6 miljoner kronor för 2017 och 2018, men politiker menar att pengarna inte räcker.

En placering på ett HVB-hem eller stödboende kostar drygt 1 000 kronor per dygn och person, enligt kommunen.

Lina Johansson vid föreningen Frivilliga familjehem är övertygad att pengarna skulle räcka långt.

– Pengarna skulle räcka till alla som behöver, med råge. Och de skulle räcka till ett akutboende som vi har tänkt behövs, för det tar tid att hitta familjehem till alla, säger hon.

Johansson vill också förtydliga att ungdomarna inte väljer hemlöshet för att de är nonchalanta.

– Det låter först som att de är bortskämda och vill stanna kvar. Men det handlar om att de tvingas flytta från kommunen när de fyller 18 eller skrivs upp till 18 år. Många av de idrottar här, de har ett stort kontaktnät och har sin tillvaro här.

Det är allvarligt att tvinga ungdomar att flytta från en plats de gjort sig trygga på.

Nu vill de få i uppdrag av kommunen att ordna familjehem åt ungdomarna. I februari ska de få besked från Upplands Väsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".