gonorré ökar
Av de 2550 människor som fick gonorré förra året bodde 1400 i Stockholm. Foto: Adam Wrafter/TT

Kraftig ökning av gonorré i Stockholm

Infektionsläkare: "Bättre om man kan gå till en mottagning"
1:05 min

Antalet fall av gonorré ökar. Hälften av de som drabbades förra året är bosatta i Stockholm.

Ökningen beror delvis på att fler testas och att sjukdomen därmed upptäcks. Men många smittade vet inte att de bär på sjukdomen och Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte de självtester som finns.

– Just när det gäller gonorré är det bättre om man kan gå till en mottagning. Och då bör man ta prov från svalg och ändtarm och inte bara från urin, säger Jerker Jonsson som är infektionsläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

I Sverige har gonorré sedan sekelskiftet ständigt ökat men förra året ökade den markant med 44 procent. Gruppen män som har sex med män dominerar statistiken men ökningen är påtaglig även bland heterosexuellt smittade män och kvinnor.

Sammanlagt har under förra året 2550 människor i Sverige fått denna diagnos och över 1400 av dem bor i Stockholms län.

– Det finns kombinationstester som testar både mot klamydia och gonorré. Det gör att man tar gonorréprov på ganska många fler än man gjorde tidigare, särskilt kvinnor som ofta lämnar prov i ren rutin om de går till en gynekolog, säger Jerker Jonsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Det här är gonorré

Gonorré är en sexuellt överförd infektion som orsakas av en bakterie. Infektionen behandlas med antibiotika.

Kondom skyddar mot smitta vid samlag, men gonorré kan även överföras via exempelvis fingrarna.

Att vara symtomfri bärare är vanligare vid positivt prov från ändtarm, svalg och livmoderhals än från urin eller urinrör.

De självtester för gonorré som finns att köpa på nätet eller på apoteket är bara gjorda för provtagning på urin eller som vaginalprov.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".