MP-toppen om avhoppen: Har skadat partiet

1:22 min

Brottsmisstankar, interna stridigheter och missnöjda anställda. Den senaste tiden har avhoppen och uteslutningarna inom Miljöpartiet i Stockholms län duggat tätt.

På mindre än ett och ett halvt år har fyra miljöpartister i Stockholms län antingen uteslutits ur partiet, tvingats att avgå eller tagit time out.

Skälen är allt från brottsmisstankar till intern kritik.

Elin Olsson som distriktsordförande för Miljöpartiet i Stockholmsregionen menar att avhoppen och uteslutningarna skadat partiet.

– Alla händelser där förtroendevalda visar dåligt omdöme påverkar allmänhetens uppfattning om politikerskrået allmänt negativt, det är naturligtvis aldrig positivt för varken oss som parti eller politiken i allmänhet när sånt inträffar, säger Elin Olsson.

I både Sigtuna och Sundbyberg har situationen gått så långt att distriktsstyrelsen gått in och tagit över det lokala styret av partiet. Och att distriktet kunnat gå in och agera mot enskilda politiker är ett resultat av nya regler inom partiet.

– Vi har sedan något år tillbaka möjlighet att från distriktets sida ingripa när vi ser maktmissbruk, allvarliga förseelser eller oegentligheter. Vi har agerat inom det mandatet, och det är relativt nytt för oss att kunna ingripa vid sådana här tillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista