Erik J Olsson, ordförande Academic rights watch.
Erik J Olsson, ordförande Academic rights watch. Foto: Morris Wikström / Sveriges Radio

Konstfack anmäls till Justitieombudsmannen

Konstfack anmäls till Justitieombudsmannen
2:31 min

Konsthögskolan Konstfack i Stockholm har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) av stiftelsen Academic rights watch för att ha ställt osakliga krav på politisk åskådning i en utlysning av en professorstjänst.

Det var i samband med att Konstfack utlyste en professorstjänst i visuell kommunikation som universitetet ställde krav på "dokumenterad omfattande erfarenhet av en normkreativ praktik (att genom sin praktik undersöka och synliggöra strukturella maktförhållanden)".

Erik J Olsson är ordförande i stiftelsen Academic rights watch. Han menar att annonsen diskvalificerar personer som inte håller med om behovet av att vara normkreativ i sitt konstnärskap.

– Det finns många konservativa som inte skulle tycka att det är viktigt att kritisera rådande förhållande. Så vi tycker att det är att ställa politiska krav på den som ska få den här tjänsten.

Enligt Erik J Olsson och Academic rights watch skulle det kunna vara rimligt att ställa krav på kunskap om normkreativa eller normkritiska teorier. Men att kräva att den sökande själv ägnat sig åt att undersöka och synliggöra strukturella maktförhållanden i sitt eget skapande är att gå ett steg för långt.

Academic rights watch hänvisar till den akademiska friheten och skriver i sin anmälan att kravet på att själv ha sysslat med normkreativ praktik är osakligt.

Konstfacks rektor Maria Lantz håller inte med. Hon menar att Konstfack inom ramen för den akademiska friheten har möjlighet att sätta ihop olika utbildningsprofiler. Och i ett program som fokuserar på normkreativitet och normkritik så är det viktigt att professorn inte bara kan orientera sig i ämnet på en teoretisk nivå, utan också klarar av att omsätta teorierna i praktiken.

– Det här är svåra och avancerade saker när det kommer till att visa hur man kan göra annorlunda, och därför vi har skrivit att man genom sin praktik ska ha undersökt och synliggjort strukturella maktförhållanden, som jag tror det är formulerat, säger Maria Lantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".