Blommor och Gudrun Antemar
1 av 2
Gudrun Antemar. Foto: Pontus Lundahl/TT & Marcus Ericsson/TT
Gudrun Antemar, chef för Stockholms tingsrätt
2 av 2
Lagman Gudrun Antemar Foto: Marcus Ericsson/TT

Lagmannen: "Rättegången kan bli traumatisk"

Målet pågår till slutet av maj
1:34 min

För många av brottsoffren från terrordådet på Drottninggatan kan rättegången bli traumatisk. – Det är viktigt att det finns tillräckligt med tid, säger Gudrun Antemar på Stockholms tingsrätt.

Klockan kvart över nio på tisdagsmorgonen börjar rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Det finns över 150 brottsoffer och för många av dem kan rättegången bli svår, säger Gudrun Antemar, chef för Stockholms tingsrätt.

– I vissa rättegångar kan det vara väldigt traumatiskt för någon att höras i egenskap av målsägande eller i egenskap av vittne, säger hon och fortsätter:

– Det man kan göra från rättens sida är att försöka forma förhandlingen och processleda på ett sådant sätt så att det fungerar för alla parter. Det handlar ofta om att se till att det finns tillräckligt med tid.

Rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan är tänkt att pågå till slutet av maj, alltså över tre månader preliminärt.

De första två till tre dagarna väntas gå åt till sakframställan, det är då som åklagaren redogör för vilka brott som han anser har begåtts och hur han anser att det hela gick till.

– Det kommer att vara mycket tolkar. Vi använder bra tolkar och det är viktigt att man ger det den tid det tar så att det inte uppstår missförstånd, säger Gudrun Antemar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".