Behandling mot prostatacancer. Foto: East Valley Tribune, Paul O'Neill /TT.
Många som behandlas får allvarliga biverkningar. Foto: East Valley Tribune, Paul O'Neill /TT

Nej till allmän screening mot prostatacancer

Prostatacancerförbundet: Vi hoppas att Socialstyrelsen omprövar sitt beslut
1:33 min

Socialstyrelsen säger nej till allmän screening för prostatacancer. På Prostatacancerförbundet är man missnöjd med beslutet.

Varje år avlider 2 400 svenska män av prostatacancer. Runt 1 800 av dem på grund av att de diagnosticeras för sent.  Ett sätt att upptäcka sjukdomen i tid är med hjälp av ett så kallat PSA-prov, som mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet. Men det är inte sett som ett prov med full träffsäkerhet.

Enligt Socialstyrelsen skulle en allmän screening med PSA-prov resultera i att för många män överbehandlas och drabbas av biverkningar.

Men Prostatacancerförbundet är kritiskt till beslutet.

– Har man inte allmänscreening når man inte alla och 1 800 personer i Sverige får då varje år det tråkiga beskedet att ´hade du kommit i tid kunde vi kanske hjälpt dig'. Vi tycker att oron att få besked att man har någonting är värt de 1 800 liven, säger förbundets generalsekreterare Göran Hellberg.

En svensk studie som ligger till underlag för Socialstyrelsens beslut visar att det på 14 års sikt är mer än tio gånger så många män som överdiagnostiserats med en icke-dödlig prostatacancer, än som undviker döden på grund av screeningen.

De flesta som behandlas drabbas av erektionsproblem medan urinläckage och ändtarmsbesvär också är vanliga, bestående biverkningar. Men på Prostatacancerförbundet menar man att saker håller på att ändras.

– Det har hänt så pass mycket inom prostatacancervården att vi tycker att man ska ta hänsyn till de 1 800 som varje år kommer försent, säger Hellberg.

Och det är forskning och en del metoder som redan finns till hands som väcker hopp om att Sverige inom kort får en allmän screening mot prostatacancer, säger Göran Hellberg.

– Det finns väldigt mycket på gång som är bättre än PSA-prov och vi tror att det kommer snart. Och då hoppas vi att Socialstyrelsen omprövar sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".