Bilder på tingsrätten och arkivbild på Akilov.
1 av 2
Bilder på tingsrätten och arkivbild på Akilov. Foto: TT och Polisen.
Akilov och Drottninggatan
2 av 2
Nu startar rättegången mot Akilov. Foto: TT

Försvararen: En ansträngande dag för Akilov

1:02 min

I dag tisdag inleddes en av de största rättegångarna i svensk historia där Rakhmat Akilov misstänks för terroristbrott.

Att det var Akilov som körde lastbilen finns det ingen tvekan om, säger hans advokat Johan Eriksson men under rättegången ska man gå in närmare på hur Akilov ställer sig till misstankarna.

Åklagare Hans Ihrman har att bevisa – för att Akilov ska kunna dömas för just terroristbrott – är om gärningen allvarligt kunna skada Sverige och att Akilov haft ett särskilt syfte.

SPECIAL: Kolla Sveriges Radios sajt med allt om terrordådet

Och det handlar om en rättegång med speciella utmaningar, säger brottmålsjuristen Silvia Ingolfsdottir Åkermark, P4 Stockholms expert under förhandlingarna.

– Det är oerhört många människor inblandade. Det handlar om att de kommer när de är kallade, och att det inte känns osäkert att vara där.

– Det beror också på vilket perspektiv man har, men målsägandebiträdenas klienter kan uppleva det som oerhört traumatiskt och då gäller det att göra det smidigt för dem, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

Enligt åklagarens bevisning har Rakhmat Akilov vid flera tillfällen rekat och tagit bilder på tänkta mål, bland annat just Drottninggatan. Han ska också haft kontakt med personer, bland annat för att få hjälp med att bygga den anordning som hittades i lastbilens förarhytt.

– Akilovs uppfattning var att han trodde att han under den här färden skulle bli skjuten, eller att han skulle dö, säger advokat Johan Eriksson.

I dådet på Drottninggatan miste fem personer livet och 15 skadades svårt. Det handlar om 155 målsägande och rättegången är planerad att pågå under hela våren.

Tingsrätten räknar med att ge sin dom före midsommar.

Sveriges Radio kommer att direktrapportera från rättegången – det kan du följa på sajten och i Sveriges Radio Play–appen.

Så här sänder Ekot från rättegången

Mer om Attentatet på Drottninggatan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".