Svenonius och Karolinska
Svenonius backar från NKS. Foto: SR & TT

Affärerna kring Nya Karolinska ska granskas externt

Erika Ullberg (S): Helt uppenbart att Svenonius var jävig
1:06 min

Alliansen går med oppositionens krav om en extern granskning av Karolinskas köp av konsulttjänster – det beslutades på ett extrainsatt möte med landstingsstyrelsen.

På mötet på tisdagsmorgonen gick alliansen med på kravet att en extern granskning görs av sjukhusets hantering av konsultfakturor och köp av konsulttjänster. Oppositionen har tidigare krävt det men det har röstats ner av Alliansen.

Beslutet kom efter att medier, där DN var först, informerat om att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan vara jävig i frågan om att granska hanteringen kring Karolinska.

– Landstingsmoderaterna har godkänt att det görs en jävsutredning på Karolinska för att verkligen gå till botten med vad som har hänt med alla dessa konsultnotor, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Bakgrunden är Dagens Nyheters artiklar om att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan vara jävig i frågan om att granska Karolinska, där hennes man Jan Svenonius är upphandlingschef. Svenonius valde då att kliva åt sidan.

Ullberg menar att det är synd att det krävdes ett avslöjande från Dagens Nyheter för att Alliansen skulle rösta för en extern granskning.

Jag tycker att det är helt uppenbart att hon var jävig när hon tog beslut angående sin egen make.

Enligt Anne Rundquist,  landstingets chefsjurist, kommer utredningen att göras av Setterwalls advokatbyrå. Detaljerna och tidplan arbetas fram men man förutsätter det görs så snart det är möjligt.

P4 Stockholm har sökt Irene Svenonius för en kommentar men hon har bestämt sig för att kliva åt sidan och inte uttala sig i frågan granskningen av Karolinska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".