Nya Karolinska
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya Karolinskas affärer kommer granskas externt

Erika Ullberg (S): Helt uppenbart att Svenonius var jävig
1:06 min

Nya Karolinskas köp av konsulttjänster ska genomgå en extern granskning. Något som oppositionen i Landstinget tidigare krävt, men som röstats ner av Alliansen.

Beslutet kom efter att media informerat om att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kan vara jävig i frågan om att granska Karolinska. 

– Landstingsmoderaterna har godkänt att det görs en jävsutredning på Karolinska för att verkligen gå till botten med vad som har hänt med alla dessa konsultnotor, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Ullberg menar att det är synd att det krävdes ett avslöjande från Dagens Nyheter för att alliansen skulle rösta för en extern granskning.

– Jag tycker att det är helt uppenbart att hon var jävig när hon tog beslut angående sin egen make.

Enligt Anne Rundquist, som är Landstingets chefsjurist, kommer utredningen att göras av Setterwalls advokatbyrå. Detaljerna och tidplan arbetas fram men man förutsätter det görs så snart det är möjligt.

P4 Stockholm har sökt Irene Svenonius för en kommentar men hon har bestämt sig för att kliva åt sidan och inte uttala sig i frågan granskningen av Karolinska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".