Fanni Metelius och Ahmed Berhan i Hjärtat.
1 av 3
Fanni Metelius och Ahmed Berhan i Hjärtat. Foto: TriArt.
Chadwick Boseman som Black Panther.
2 av 3
Chadwick Boseman som Black Panther. Foto: Disney.
Sally Hawkins i The Shape of Water.
3 av 3
Sally Hawkins i The Shape of Water. Foto: Fox Movies.

Äkta ungdomskärlek i Hjärtat och en vacker Oscarsfavorit

Filmpremiärer Alla Hjärtans Dag
4:31 min

Fanni Metelius lyckas skildra ung kärlek och sex övertygande i Hjärtat och nya Marvel-filmen Black Panther lämnar god eftersmak. Lovande biopremiärer på Alla hjärtans dag, tycker filmkritiker Björn Jansson.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det är skönt att se nya hjältar i Black Panther, inte de vanliga sammanbitna vita käklinjerna och kvinnor med långt svallande hår. Det har vi ju gjort i 111 superhjältefilmer redan, en del fantastiskt bra som Batman-trilogin av Christopher Nolan, ibland riktigt segt med evighetslånga bataljer.

Men jag gillar de nya ansiktena; Chadwick Boseman spelar den nya unga kungen av Wakanda, ett rike dolt för omvärlden, fullt av rikedomar och tekniska framsteg, men också fullt av gamla ritualer och kroppsmålningar.

En dag hotas Wakanda av en utmanare till kungatronen och då blir det förstås det vanliga puckla-påandet, men här finns också ett budskap om att vi ska samarbeta och inte bygga nya murar.

Så å ena sidan är det mycket som känns igen från andra superhjältefilmer, det våldsamma och alla märkliga tekniska vapen, å andra sidan är här en fräschör och mer god smak än i de flesta av senare års superhjältefilmer.

Mitt betyg blir en hyfsat stabil trea till Black Panther.

Fanni Metelius har sagt att hon vill skildra sex på film utan att man ska behöva ta till skämskudden. Hon vill in i vardagen, in i ett förhållande med tvekan och himlastormande vilja och olika stor lust hos de två.

Hjärtat heter hennes film där hon själv spelar själv huvudrollen som Mika, en tjej som går på en fotolinje och blir kär i den mjuka killen Tesfay, som går på en musiklinje och hellre softar med en spelkonsol än har sex, något hon snart märker när hon flyttar in hos honom.

Och Hjärtat är så där plågsam som ett ungt förhållande kan vara med avbrott för fester där man kanske inte alltid känner sig bekväm.

Jag gillar Hjärtats puls, här-och-nuet, det är inget stort berättarbygge men svårt att väja för. Och Fanni Metelius lyckas med att skapa en film som känns vardagligt äkta och inte alls så konstruerad som många filmer om ung kärlek och sex. Mitt betyg blir en stark trea.

Jag har sett The Shape of Water två gånger och första gången tyckte jag att den var häftig men inget speciellt. När jag såg om den njöt jag av bildspråket, övergångarna mellan scenerna, ljuden och fantasin. Det är förståeligt att Oscarsnominerat i flera kategorier.

Första tänkte jag att det är en uppdaterad version av kultklassikern Skräcken i Svarta Lagunen och när jag nu hört regissören Guillermo del Toro säga att han ville göra om den filmen, med lite annat förlopp, så var jag alltså rätt ute då.

Men The Shape of Water har så mycket mer än hans inspirationskälla. Här finns kärleken mellan stumma städerskan Eliza och fiskmannen som kommer till laboratoriet där hon jobbar i botten, här finns ondskan och här finns vardagshjältar.

Här finns också stämningar och musik som blinkar till filmhistorien, här finns väl valda skådespelare och spänning. Det är vackert, på ett organiskt sätt, inte de blanka ytornas perfektion.

Jag gillar The Shape of Water. Den är annorlunda, ingen slätstruken historia. Betyget blir en hyfsat stark fyra.

Läs och hör fler recensioner på Björns Filmguide

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".