TÅGSTOPP
Foto: Pontus Lundahl / TT

SL: Dålig infrastruktur bakom skip stop-problem

Suss Forsman Thullberg: Systemet håller inte riktigt
1:24 min

Skip stop-systemet är det i princip inget fel på, anser SL – som också anser att brister i infrastrukturen orsakar flest problem för tåg- och pendeltågstrafiken i Stockholm.

SL anser att det i princip inte är fel på det kritiserade skip stop-systemet men att infrastrukturen inte riktigt klarar av belastningen den är under.

– När trafiken går precis som den ska väntar inga snabbtåg bakom långsamma tåg. Men när det blir störningar så är trafiksystemet, infrastrukturen, inte så stabil att man bara kan köra runt och köra förbi och hålla tidtabellen, säger Suss Forssman Thullberg, presschef på trafikförvaltningen.

Hon menar att Trafikverket egentligen idkar självkritik med sitt uttalande.

– Nu när Trafikverket konstaterar att belastningen på systemet har blivit för ansträngt, bland annat genom flera avgångar och snabbtåg, så är det naturligtvis främst ett utslag av någon sorts självkritik. Systemet håller inte riktigt, säger Suss Forssman Thullberg.

Systemet med skip stop fungerar väl på Nynäshamnslinjen som dock är enklare och avsedd för pendeltrafiken. Trots att systemet i övrigt försvinner nästa år så kan det i framtiden fylla en viktig funktion, anser SL.

Många av de 300 000 människor som reser med pendeltåg varje dag vill gärna slippa systemet redan nu – men att göra tidtabeller kräver sin tid.

– Vi har en dialog med Trafikverket för att se om det finns en möjlighet att redan i år göra vissa justeringar för att underlätta för våra resenärer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".