Stig blev vittne till terrordådet på Drottninggatan.
Foto: Katrin Tetzlaff

Psykisk ohälsa efter terrordådet: Jag kräks varje morgon

Stig Westlund befann sig mitt i kaoset under terrorn
2:24 min

Antalet människor som lider av posttraumatisk stress eller psykisk ohälsa efter terrordådet på Drottninggatan är fortfarande okänt. Stig Westlund är en av de drabbade.

– Mitt liv blev helt upp och nedvänt efter det här. Jag har blivit väldigt osocial, jag kräks nästan varje morgon och är orolig. Det har påverkat mig mycket på ett negativt sätt, säger Stig Westlund som befann sig mitt i kaoset under terrordådet på Drottninggatan. 

Den närmaste månaden efter dådet ringde runt 500 personer till den krisstödstelefon som upprättades, och drygt 200 personer kom till det krisstödscentrum som drevs gemensamt av Stockholms stad och landstinget.

Det går i dag inte att säga hur många som lider av posttraumatisk stress och psykisk ohälsa på grund av dådet då det saknas en sådan sammanställning. Det krävs först ett godkännande av etikprövningsnämnden och även samtycke av de drabbade.

Kerstin Berg Johannesson är psykolog med fokus på människor som traumatiserats och hon har bland annat följt upp drabbade efter tsunamin. Men en naturkatastrof är inte detsamma som ett terrordåd, menar hon. 

– Vid en naturkatastrof har man ju inte någon att skylla på utan det råkar vara naturens krafter, och det förefaller som att människor lättare kan acceptera att det här har hänt. Är det så att någon avsiktligen har önskat andra människor illa verkar det vara svårare att förhålla sig till, säger hon.

Stig Westlund har just påbörjat behandling för posttraumatisk stress. Samtidigt följer han nu rättegången på plats i hopp om att det ska hjälpa honom att få ett avslut och kunna gå vidare.

– Jag tänker ofta på de människor som mår dåligt eller har mist någon men som inte har ett socialt nätverk. Hur har det gått för dem?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".