Arkivfoto: Scanpix. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.
Bedrägerier via Internet ökar. Arkivbild Foto: TT

Rekordmånga bedrägerianmälningar i Stockholm

1:03 min

Under januari anmäldes över 4 600 bedrägeribrott i Stockholm – det är 370 anmälningar fler än i december 2017.

Januarisiffrorna är de högsta siffrorna sedan Nationellt bedrägericenter, NBC, började följa utvecklingen av bedrägeribrott 2014.

Bedrägerierna är fler än någonsin och består av olika former av identitetsintrång, ofta genom kreditköp i andra personers namn och genom så kallade CNP-bedrägerier (Cards Not Present) som innebär att stulna kortuppgifter används för köp på nätet.

Under januari anmäldes det drygt 2 200 brott bara i Stockholm Län. En ökning med drygt 400 anmälningar jämfört med december förra året.

Även bedrägeri via internet, som till stora delar består av annonsbedrägerier, har ökat. I januari anmäldes det 540 brott i Stockholms län som alla var olika former av annonsbedrägerier exempelvis via Blocket, Tradera och Facebook.

Även bedrägerierna med fakturor har ökat och det är inte bara företag som drabbas utan även privatpersoner. I januari kom det in över 250 anmälningar till Stockholmspolisen om fakturabedrägeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".