Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mordet på Marzieh

Myndigheter upptäckte inte hoten mot mördade Marzieh

"Jag kommer begrava dig i skogen och ingen kommer att hitta dig."
2:22 min
Marzieh, hennes grav.
Foto: Privat samt Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio.

Ekot har granskat fallet med den unga kvinnan Marzieh från Afghanistan som hittades mördad i maj 2016 i Hökarängen i Stockholm. Trots regelbunden kontakt uppmärksammade inga myndigheter det hot hon levde under.

Ekots granskning visar hur Marziehs make, som nu misstänks för mordet, övervakade och hotade henne under en lång tid innan hon dog. Men trots att Marzieh hade regelbunden kontakt med flera myndigheter så var det ingen som märkte hoten.

– Hade vi vetat om honom hade vi kunnat göra mycket mer och skyddat henne, säger en person inom en av de myndigheter som hade kontakt med Marzieh.

Marzieh föddes i Afghanistan men växte upp i Iran. När hon var fjorton år beslöt hennes familj att gifta bort henne med en tjugo år äldre man, som vi kallar Ali. Ali var redan gift. Han hade uppehållstillstånd i Sverige.

Marzieh vill inte leva med Ali, men hon ville till Sverige. Med hjälp av Ali och flyktingsmugglare reser hon upp genom Europa den kaotiska flyktinghösten 2015. Hon söker asyl i Solna i september.

Hon är 19 år gammal, men maken säger att Marzieh ska säga att hon är 16 år och att hon reser ensam. Hon får inte heller säga att hon är gift. Hon får en plats i ett så kallat HVB-hem för ensamkommande.

På boendet i Hökarängen är det bara Marziehs kompis Reza som får veta att Marzieh ljugit för Migrationsverket:

Hon sa ju att det här jag berättar för dig det är en hemlighet, du ska inte berätta för någon annan.

Enligt Reza planerar Marzieh att skilja sig från maken Ali så fort hon får uppehållstillstånd.

Lyssna på hela dokumentären här

Ali har förbjudit henne att berätta om äktenskapet, eftersom han redan är gift. Men Ali släpper inte taget om Marzieh. Reza märker hur Ali övervakar och kontrollerar henne.

– Det är som om han skuggar oss, säger Reza. Han vet alltid var jag och Marzieh varit, i vilka affärer och vad vi handlat.

Ali skickar också hotfulla sms och röstmeddelanden till Marzieh. Reza hör och läser hoten som Marzieh tar emot i sin telefon, där maken hotar att döda Marzieh. De här hoten bekräftas också av andra personer Ekot talat med.

Marzieh berättar för sin släkting Shirin i Iran vad maken Ali säger till henne i telefon:

Jag kommer döda dig, jag kommer slänga dig i havet, eller jag kommer begrava dig i skogen och ingen kommer att hitta dig och ingen kommer att fråga.

Men enligt Reza vill Marzieh inte anmäla hoten till polisen, hon tror att det påverkar hennes asylärende.

Enligt Reza blir hoten mot Marzieh allt grövre. Efter knappt sju månader i Sverige mördas Marzieh. Under den tiden har hon i sin vardag varit i kontakt med flera svenska myndigheter och samhällsinstanser. Det är socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin, skolan, den gode mannen, personalen på boendet.

Men ingen av dem tycks ha noterat hur utsatt Marzieh var.

Juno Blom på Nationella kompetensteamet mot hedersvåld, som också kandiderar till riksdagen för Liberalerna, tycker inte att det spelar någon roll att Marzieh inte själv berättade.

Det är myndigheternas ansvar att skapa en trygg miljö så att personer i hennes situation vågar prata, säger hon:

– Jag tror att vi måste utgöra en tydlig mur mot den man är rädd för, att man känner sig skyddad, att man utger den tryggheten så att man vågar berätta sina berättelser. Där måste vi bli mycket bättre.

Varken socialtjänsten eller barn- och ungdomspsykiatrin vill kommentera Marziehs ärende. De hänvisar till sekretessen.

Zahra, som jobbar på HVB-hemmet där Marzieh bodde, är självkritisk:

– Det är en skuldkänsla ibland också, att man kunde göra bättre. Men man lär sig. Man lär sig, men det kan vara för sent, säger hon.

Marziehs make Ali är häktad i sin frånvaro, misstänkt för att ha mördat Marzieh. Vi har sökt Ali via hans advokat, men advokaten har ingen kontakt med honom.

Zahra, Reza, Shirin och Ali heter egentligen något annat. Vi har i inslaget bytt ut Shirins och Rezas röster.
Bland annat KIT har tidigare rapporterat om Marzieh och Dagens Nyheter har skrivit om hot mot henne. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".