Stefan Löfven Nya Karolinska
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
Irene Svenonius.
2 av 2
Svenonius på besök på Nya Karolinska. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Löfven (S) vill se statlig granskning av Nya Karolinska

Irene Svenonius (M): Hade velat att Löfven tog ned tonläget lite
0:54 min

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se en statlig granskning av Nya Karolinska sjukhuset. – Det finns anledning att vara orolig, säger han.

Stefan Löfven betonar att det är Stockholms läns landsting som har huvudansvaret för Nya Karolinska (NKS) och den situation som har uppstått med skenande byggkostnader, höga konsulträkningar och möjliga risker för patientsäkerheten.

Men regeringskansliet tittar ändå nu på hur staten kan bidra till en saklig granskning av vad som skett.

– Det är också en nationell angelägenhet. En stor del av forskningen i Sverige utförs på Karolinska. Vi kan inte ha en ordning där vi ser den här typen av situationer, som kanske drabbar svensk forskning eller specialistsjukvård. Där har staten ett intresse, säger Stefan Löfven.

Vi behöver få all information på bordet, så att det inte händer igen.

Regeringen ska återkomma inom kort med besked om det blir en statlig granskning eller inte.

Nyligen beslutade det finanslandstingsrådet i Stockholm Irene Svenonius (M) att ta ett steg tillbaka från NKS. Hon kan vara jävig, eftersom en extern granskning av konsulttjänster berör hennes man som är chef för upphandlingsenheten på sjukhuset.

Oppositionen i landstinget fick senare igenom kravet på att NKS-affärerna ska granskas externt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".