Boulevardteatern
Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons.

Anrik kulturinstitution lämnar Södermalm

1:27 min

Nu är det klart att Boulevardteatern lämnar Södermalm. Det är bara skylten på Götgatan 73 som fortfarande talar om att det har funnits ett teaterhus här i hela 33 år.

– Personligen tycker jag att det är tråkigt och det är tråkigt för Södermalm, och ur ett Stockholmsperspektiv. Det har varit en institution på Södermalm, säger Anders Göransson som är stadsdelsnämndens ordförande.

Teatersalen är redan utrymd och den nya hyresgästen på platsen på Götgatan 73 är en cykelfirma.

Med Boulevardteaterns flytt försvinner även en teaterlokal, ett kulturpalats. Efter att Söder bio funnits där från 1942 har det från 1985 varit Boulevardteaterns adress. En adress som många Stockholmare sökt sig till.

– Jag själv har gått på teatern, jag gick på 90-talet framförallt, när Michael Segerström ledde den. Min dotter har gått där och jag var där så sent som förra året och såg en föreställning, säger Anders Göransson, som själv är söderbo.

Boulevardteatern invigdes den 10 januari 1985 med en nyskriven pjäs av Michael Segerström. Nästan på årsdagen, 33 år senare, gick tidsfristen ut för de nuvarande ägarna och de började flytta ut. 

Stockholms kulturförvaltning hade initialt en tanke om att ta över lokalen och öppna en Kulturskola, men bedömde att lokalerna var för slitna och inte passar till verksamheten.

Teaterchefen på Boulevardteatern Roger Westberg beklagar att teatern måste lägga ned och förklarar det med att pengarna inte har räckt till för hyra, verksamhet och en nödvändig renovering av lokalerna.

Boulevardteaterns verksamhet fortsätter, men inte i lokalerna. Bland annat fortsätter turnerandet runt om i landet. 

Roger Westberg hoppas också att teaterverksamheten kommer att dyka upp i Stockholm igen, flera planer finns, men än är inget klart.

– Vi har flera diskussioner på gång, men inget jag kan berätta än, utan jag ber att få återkomma, säger teaterchefen Roger Westberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista