Allt fler brister inom sjukvården anmäls i Stockholm

1:23 min

Antalet anmälningar om brister inom vården har ökat kraftigt i Stockholms län, det visar en sammanställning som Inspektionen för vård och omsorg har gjort.

Antalet anmälningar om brister i vården har ökat kraftigt i Stockholms län, det här visar en sammanställning som Inspektionen för vård och omsorg, IVO har gjort.

De flesta anmälningar gäller i primärvården, som bland annat omfattar vårdcentraler.

Karin, som egentligen heter något annat, gjorde en anmälan till IVO med anledning av sin mammas bortgång.

– Vi hade anledning att ifrågasätta den behandling hon fått på vårdcentralen. Det skrevs ut alldeles för mycket medicin. Det slutade med en total organkollaps hos mamma och man kunde konstatera att det var på grund av det tablettmissbruk hon haft under alla dessa år.

Förra året ökade antalet anmälningar om brister i vården i Stockholm med ungefär 25 procent.

Enligt statistisk från Inspektionen för vård och omsorg, IVO inkom det 400 fler anmälningar 2017 jämfört med året innan.

Statistiken visar också att det nästan är dubbelt så många kvinnor som anmäler till IVO jämfört med män.

– Min mamma gick bort alldeles i onödan. Det kunde har förhindrats och hon kunde levt många år till. Det är förbannat onödigt och jäkligt ledsamt,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista