Solna tingsrätt
1 av 3
Solna tingsrätt. Foto: Pontus Lundahl/TT
Domen i Solna 1
2 av 3
Utdrag ur domen.
Utdrag ur domen
3 av 3
Utdrag ur domen

Man friad för misshandel – var "av bra familj"

Cheflagman Lena Egelin, Solna tingsrätt: Vi vill höra deras resonemang
0:55 min

Centerpartiet har uteslutit två nämndemän efter den kritiserade domen där en man friats för misshandel. I domen pekar rätten bland annat på att mannens familj "verkar vara en bra familj".

SÅ STÅR DET I DOMEN: Läs utdrag ur domen – bläddra i bildspelet

En 37-årig man som åtalats misstänkt för att ha misshandlat sin fru friades av Solna tingsrätt. I den friande domen pekar rätten bland annat på att mannens familj "verkar vara en bra familj".

Solna tingsrätt meddelar på måndagsförmiddagen att man inleder ärende med anledning av domen, skriver Aftonbladet. I ärendet ska tingsrätten ta ställning till om nämndemännen kan sitta kvar.

Enligt Ekot har Centerpartiet också inlett ett ärende om uteslutning av de två nämndemännen.

– De berörda kommunkretsarna och länsdistriktet kommer involveras. De personer som kan bli föremål för uteslutning kommer få möjlighet att ge sin syn på saken innan partistyrelsen tar ställning, säger partisekreterare Michael Arthursson (C) till Ekot.

De två nämndemän, som var med och fattade det kritiserade beslutet utesluts nu av Centerpartiet. Det bekräftar partistyrelsen för Ekot på måndagskvällen.

Enligt rätten, som var oenig, fanns det flera orsaker till varför det inte gick att lita på kvinnans uppgifter.

Det står till exempel i domen att "det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet", skriver The Local och Aftonbladet.

I domen står det även att mannens familj verkar vara en bra familj till skillnad från kvinnans, "vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Två politiskt tillsatta nämndemän från Centerpartiet ville fria, bland annat en kvinna med uppdrag i socialnämnden i Solna.

Lagmannen och en annan politisk nämndeman ville fälla – men när det blir lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist har överklagat domen till hovrätten.

– Jag tycker att man har gjort en anmärkningsvärd felaktig bevisvärdering i det här målet, säger hon till Aftonbladet.

– Man har grundat domen på antaganden och fördomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".