AMBULANS
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ambulans fick p-bot under utryckning

Q-parks VD: Parkeringsvakten uppfattade det inte som en utryckning
4:26 min

Ambulanssjuksköterskan Klara Karlsson fick en p-bot på 750 kronor mitt under en utryckning till en person med bröstsmärtor. Hon delade med sig av detta på Facebook och inlägget har fått tusentals reaktioner.

Klara Karlsson berättar att det är väldigt många som engagerar sig i hennes inlägg och i många av kommentarerna har personerna lagt in en länk till lagstiftningen för ambulansfordon. 

– Vi får bryta mot regler om det görs i jobb och på rätt sätt, säger Klara Karlsson att det står i kommentarerna och fortsätter att förklara att:

– Vi har inte alltid möjlighet att stanna och leta efter en parkeringsplats och i detta fall han vi inte gå till en parkeringsautomat heller. Man tänker att vår gula bil representerar något.

Klara Karlsson berättar också att hon inte heller kan ha blåljus på hela tiden för då går batteriet och när bilen är stillastående behövs det inte uppmärksammas. 

Hon förklarar också att båren och väskorna kan väga upp till 20 kg och de behöver stå så nära som möjligt.

Vad händer nu, Klara?

– Vi tar det med humor. Det är så sjukt vi trodde inte att det här skulle kunna hända. 

Q-parks VD Peder Ståhlberg kommenterar händelsen.

– P-boten var rätt utförd då ambulansen har stått på en avgiftsbelagd parkering. Vi sätter inte p-bot om ambulansen är under utryckning. 

Hade alltså bilen stått mer olämpligt, mer slarvigt så hade det inte blivit någon bot då parkeringsvakten förstått att den var under utryckning förklarar han. 

Vad händer med boten nu? 

– Den är redan makulerad, det gjorde vi i går kväll. Jag vill också be om ursäkt till Klara Karlsson. Har vi gjort fel så rättar vi det felet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".