Centern svänger om Österleden

1:20 min

Centerpartiet i Stockholm ändrar sig och säger ja till en Östlig förbindelse som knyter ihop Norra och Södra länken för bil- och kollektivtrafik. Förutsatt att några av deras krav uppfylls.

I och med det enas hela Alliansen med Socialdemokraterna i länet kring frågan.

– De trängselutmaningar vi har i dag kommer att fortsätta förvärras om vi inte fattar beslut om att förbättra framkomligheten, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplanerings-landstingsråd i Stockholms läns landsting.

Centerpartiet har tidigare varit motståndare till förslaget om Österleden, numera Östlig förbindelse, men Hemming säger att någonting måste göras för att få ner trängseln och öka framkomligheten – under vissa förutsättningar.

– Om vi gör det på rätt sätt med kombinerad vägförbindelse och spårväg och om vi gör det med ett smart tänk som både kommunerna, staden och landstinget backar upp när det gäller att stödja miljöbilism är vi beredda att stödja den här viktiga satsningen.

Vad handlar planerna om? Läs Trafikverket och Sverigeförhandlingens bakgrundsmaterial.

Beslutet om hur planerna för det eventuella bygget av Östlig förbindelse ska gå vidare tas av regeringen under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista