Marcela Puga och Annika Öhlin.
"Varje vecka kommer det hit familjer som inte har någonstans att bo", säger kuratorerna Marcela Puga och Annika Öhlin. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Bostadsbristen ökar bland barnfamiljer

"Mamman satt i en park med sin baby för hon inte hade bostad"
1:51 min

Att inte ha en fast bostad påverkar barnen mycket. Det larmar kuratorerna på Familjecentralen i Vårby om. De har märkt att bostadsbristen bland barnfamiljer ökat.

– Här på Familjecentralen så har det ju blivit allt oftare att familjer söker för det problemet, att man inte har någon bostad. Det händer varje vecka att vi har familjer med det här problematiken, säger Annika Öhlin.

Annika Öhlin och Marcela Puga är kuratorer och jobbar för socialtjänsten i Huddinge på Familjecentralen i Vårby. Förra året var de med och skrev en rapport om bostadslösa barnfamiljer.

Familjerna de möter flyttar ofta runt mellan andrahandsboenden, vänner och vandrarhem bekostade av kommunen.

Det handlar om såväl nyanlända, som personer som är födda i Sverige.

Det gemensamma är att de aldrig haft ett förstahandskontrakt, inte att de blivit vräkta.

– Det är så otroligt svårt att få en fast bostad, säger Annika Öhlin.

Det har också blivit svårare att få hjälp, berättar de. 

Marcela Puga berättar om en nybliven mamma med en förtidigt född son. Hon var hänvisad till att söka ett hotellrum varje eftermiddag och var tvingad att lämna boendet varje morgon, för att nästa eftermiddag söka på nytt.

– På dagarna hade hon ingenstans att vara. Utan hon kunde sitta i en park med sitt barn. Det gick mot hösten det var väldigt kallt och regnade så vi bestämde att vi skulle gå till hennes socialsekreterare akut, berättar Marcela Puga. 

Kvinnan beviljades till slut hotellboende.

Det osäkra boendet påverkar barnen. Till exempel ser de sina föräldrar må dåligt, de kan få långa resvägar till förskolan eller ha svårt att få lugn och ro till att plugga, säger Annika Öhlin.

– Konsekvenserna för de här barnen och familjerna, nu och på sikt. Jag tror inte att vi kan ana vad det kan bli. Att växa upp med den här självbilden att jag var liksom inte värd att satsas på - jag tänker att sånt ger konsekvenser, säger Annika Öhlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".