Magiska böcker för barn och unga.
Magiska böcker för barn och unga. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
Boktipsarna

Bibliotekarien tipsar: Magiska böcker för barn och unga

"De sugs in i sin favoritbok"
5:33 min

Bibliotekarie Paula Högström tipsar om magiska böcker för barn och unga. Böcker där verklighet och berättelse möts.

Böckerna som Paula Högström tipsar om idag är:

Fandom av Anna Day
Ordvampyren av Eric Sanovoision
Hasselskogen av Melissa Albert

I boken Fandom slungas huvudpersonerna plötsligt in i sin favoritroman. De dödar hjältinnan och inser att de nu själva måste axla ansvaret för att boken inte ska få ett olyckligt slut. De måste rädda berättelsen. 

- Så spännande och så bra! Och det är ju drömmen, att få kliva in i en bokvärld. En bok passar från 13 år och uppåt, tror Paula. 

En bok för de lite yngre barnen som just börjat läsa själva är Ordvampyren. Huvudpersonen är en pojke som hatar att läsa och har oturen att ha en pappa som har en egen bokhandel. Där ska sommaren spenderas och för att inte ha allt för tråkigt så börjar han spionera på kunderna. Och spännande blir det då han möter ordvampyren. 

 - En fantastiskt rolig bok för yngre barn som också passar att läsa högt. 

Sista tipset, Hasselskogen, är ett magiskt äventyr där obehagliga karaktärer från en bok plötsligt dyker upp i den verkliga världen. Det blir huvudpersonen Alice uppgift att ta reda på hur de tagit sig hit och hur man ska stoppa dem. 

- Jag tänker mig att den passar från 13 år och uppåt, men defintivt även för vuxna, säger Paula. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".