S: Fler utbildningsplatser för undersköterskor

0:42 min

Socialdemokraterna föreslår en undersköterskeutbildning inriktad på akutvård efter att fyra akutmottagningar underkänts av IVO.

Socialdemokraterna håller med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om att det behövs servicepersonal och fler undersköterskor för att komma tillrätta med bristerna.

Det säger Jens Sjöström (S), oppositionens landstingsråd med ansvar för regionplanering och personal, som riktar stark kritik mot Moderaterna som har lett SLL i 12 år.

– Man har inte tagit ansvar för personalförsörjningen. Vårt förslag är därför att skyndsamt införa en undersköterskeutbildning med 30 platser per termin, med specialiseringsinriktning på akutsjukvården, säger Jens Sjöström. 

Länets moderata parti kan inte beskyllas för de brister som i dag drabbar akutvård, menar sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M).

Inte heller är utbildning av 30 speciellt utbildade undersköterskor något som väsentligt hjälper till, menar hon.

– Jag tror inte att några få undersköterskor kommer lösa problemet, men kan vi få fler undersköterskor är vi så klart oerhört tacksamma för det. Det är inte landstinget som bestämmer antalet utbildningsplatser, det görs på statlig eller kommunal nivå. Så det kan inte vi rå på, säger Marie Ljungberg Schött (M). 

De fyra akutmottagningar som finns i Stockholm och som fått underkänt av IVO är Danderyd, Karolinska Huddinge, Karolinska Solna och Södersjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista