Rapport: Många otrygga i utsatta områden

1:34 min

Andelen personer i så kallade utsatta områden som utsatts för våldsbrott har minskat, visar en rapport som BRÅ publicerat idag. Däremot är det mycket stora skillnader i känslan av otrygghet mellan boende i utsatta områden och i övriga områden.

Brottsförebyggande rådets rapport visar att drygt 40 procent av dem som bor i de 61 utsatta områden som Brå tittat på, upplever otrygghet utomhus och en tredjedel av dem upplever stora problem med öppen droghandel respektive skjutningar.

– Det stora problemet är den synliga brottsligheten. Mer än hälften upplever problem med nedskräpning, bilbränder och buskörningar, säger Brå:s utredare Johanna Skinnari.

Kvinnor känner sig betydligt mer otrygga än män i de ofta mansdominerade offentliga miljöerna.

Det finns inte någon enskild lösning, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid polisen i Stockholm, och pekar på polisnärvaro och tillit till polisen.

– Vi måste förtjäna förtroende och vi måste öka tilliten.

 

Socialt utsatta områden

Polisen har pekat ut 61 socialt utsatta områden, varav 23 bedöms vara särskilt utsatta områden.

Utsatta områden beskrivs av polisen som ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status, där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Särskilt utsatta områden kännetecknas dessutom av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag.

Källa: Brå och NOA 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista