Matinéartad Lara Croft övertygar inte

6:16 min

Alicia Vikander som Lara Croft, konståkningsdrama och tre spännande svenska filmer. Det är en rejäl kompott som bjuds i veckans premiärhög – och starkast är en krigsdokumentär.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Gabriela Pichlers förra film Äta, sova, dö blev den stora vinnaren på 2013 års Guldbaggegala, prisad för bästa film, bästa regi och manus. Äta, sova, dö är ett värmande vardagsdrama amatörer i de flesta rollerna.

Nu kommer en ny film från Pichler och den heter just Amatörer.

Filmen utspelar sig i det lilla samhället Lafors och det stora tyska lågprisföretaget Superbilly kanske kan rädda Lafors framtid.

För att visa upp ortens bästa sida bestäms att en kommunfilm ska göras, men pengar saknas och elever i en skolklass får uppdraget. Men det blir inte som beställarna tänkt sig.

Amatörer är en varm och stundtals rolig film, men utan samma fokus på en huvudroll som i Äta, sova, dö och det gör att man inte berörs lika mycket som av den.

Jag gillar idén än mer än filmen. Filmen är spännande å det sätt den gjorts på och slutscenen är en liten pärla – men det finns stunder i filmen som känns lite väl amatörmässiga.

Mitt betyg till Amatörer blir en stark trea.

Toppen av ingenting heter filmen av Axel Petersén och Måns Månsson där Léonore Ekstrand spelar Nojet, en 68-åring som återvänder till Sverige när hennes far dör och hon ärver ett stort hyreshus i Stockholm.

Hon vill sälja huset och får rådet att göra det så fort som möjligt av den gamle vännen och advokaten Lex. Så börjar hennes rättframma och irrande jakt på köpare.

Filmen är ett porträtt och på samma sätt som Johannes Brost fick en specialskriven roll i Avalon är det nu Léonore Ekstrands tur – hon hade en stor biroll i Avalon.

Och det är sannerligen en 68-åring som tar för sig, och inte en barnbarnsklappande tant. Toppen av ingenting är härlig, lite obekväm en bra bit in i filmen. Men sedan blir det lite för mycket thriller. Så betyget dalar till en stark trea.

The Deminer är en dokumentär om minröjaren Fakhir, en kurdisk åttabarnsfar som med hjälp av en tång desarmerar mina efter mina. En lokal hjälte, men också en man som hatas av fienden då han oskadliggör deras dödliga vapen.

Det här är en stark dokumentär, där man bara väntar på smällen. Han bara traskar ut i terrängen, sliter upp några kablar och knipsar lite och sen lyfter han en stor mina. Nästa mina är gömd i en bil, dörren öppnas försiktigt...

Så håller det på och mitt betyg till The Deminer blir en fyra.

Tomb Raider är filmen som bygger på spelet med samma namn. Lara Croft letar efter sin försvunna pappa på en avlägsen japansk ö och möter farliga fiender och stormigt hav.

Alicia Vikander har fått rollen som Lara Croft och i filmen känns det som en ung kvinnlig Indiana Jones, i en matinéversion. Mitt betyg till äventyrsdramat – som börjar i cykelbudens London och ganska snabbt förflyttas till den farliga ön – blir en trea.

I, Tonya är en spelfilm som bygger på konståkningsdramat mellan Tonya Harding och Nancy Kerrigan 1994, då Hardings pojkvän såg till att Kerrigans knä fick ett rejält batongslang efter en träning och Tonya Harding anklagades för att ha försökt röja konkurrenten ur vägen, lagom till OS.

Det är ett drama som gjort för de stora kommersiella tv-bolagen och för film. Nu tycker jag att man tar i lite för mycket, skruvar karaktärerna för mycket för filmens eget bästa. Men det var också i verkligheten en mycket märklig historia med en krock mellan den fina konståkningsvärlden och Tonya Hardings familj och vänner.

Mitt betyg till I, Tonya blir en trea, men det är en både märklig och häftig historia.

En sista semester är som titeln berättar en resa som sker för sista gången. Ella vill ta med John som lider av vacklande hälsa och minnesförluster på en sista road trip med den gamla husbilen.

De ska åka till Key West och Hemingways hemtrakter. Helen Mirren och Donald Sutherland – som är duktiga skådespelare – spelar det gamla paret, men de fångar mig inte här.

Det blir lite förstrött och dramat i filmen blir lite konstruerat. Nej, det blir tyvärr bara en tvåa till En sista semester.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista