Mia Fernando och Louise Winblad.
Mia Fernando och Louise Winblad. Foto: Hugo Rennéus/Sveriges Radio.

"Mammaroll och snippkontroll" ger råd till nyblivna föräldrar

1:21 min

Många frågor snurrar i huvudet som nybliven mamma. I en ny bok ger Mia Fernando och Louise Winblad tips för det första året.

Illustratören Louise Winblad tycker att förlossningen lätt blir en prestationsskildring. Det ska gå snabbt, du ska inte behöva smärtlindring och du ska inte blivit märkbart skadad.

– Då är man "duktig". Jag tror att det är viktigt att tala om alla typer av förlossningar, för att minska chocken om man faktiskt råkar ut för en förlossningsskada, menar hon.

Fysioterapeuten Mia Fernando tycker att man ska vara försiktig med att jämföra sig med andra mammor och deras erfarenhet, samtidigt som jämförelsen kan vara ett bra sätt för att veta om det som händer med kroppen är okej, eller om det är dags att söka hjälp.

– Det kan ju vara som ett 'jaha, alla de andra kissar inte på sig längre, då kanske inte jag heller ska göra det', menar hon.

Med berättelser och illustrationer har bloggaren och fysioterapeut Mia Fernando tillsammans med illustratören och bloggaren Louise Winblad velat fylla ett tomrum. Det är både författarnas egna erfarenheter av det där första året med barn, men också deras läsare som frikostigt delat med sig i det som nu blivit bok.

Louise Winblads bästa tips till nyblivna föräldrar handlar om sömn.

– Ha ett sömnschema med din partner, så att du vet när du får sova ut, säger hon till P4 Stockholms Ylva Lilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista