Poliser vid folkhav
Allt fler poliser väljer att byta jobb. Foto: Christine Olsson/TT

Poliserna i Stockholm blir färre – många lämnar yrket

Erik Mangen sa upp sig: Frustration efter omorganisationen
1:35 min

Poliserna i Stockholms län blir färre samtidigt som befolkningen ökar. Inte på tio år har poliserna varit så få och allt fler väljer nu att lämna yrket.

Erik Mangen sa nyligen upp sig, efter elva år som polis.

– För egen del var det en brist på motivation och en frustration över hur polismyndigheten har kommit att fungera, framför allt efter omorganisationen, säger Erik Mangen till P4 Stockholm. 

Förra året fanns 217 poliser per 100 000 invånare i Stockholms län, den lägsta siffran på tio år. Enligt Polisförbundet leder bristen på poliser till att färre så kallade vardagsbrott blir utredda. 

– Det är inbrott, stölder och annat. Som allmänhet kan man se att det har blivit sämre. Där behövs det en insats med fler poliser för att kunna åtgärda det, säger Stefan Eklund, polisförbundets ordförande i Stockholm.

En orsak till att poliserna har blivit färre är att många väljer att lämna yrket. De senaste tre åren har det varje år skett en ökning av antalet poliser i region Stockholm som slutar av annan orsak än pension. Förra året sa 142 poliser upp sig och 2015 var motsvarande siffra 87. 

Enligt facket är det en för låg lön som ligger bakom att många byter jobb. Ingångslönen för poliser är i dag 25 500 kronor. Stefan Eklund tycker det krävs en rejäl löneökning för att poliser ska stanna kvar i yrket.

Det är inte några småslantar vi pratar om, utan kring 30 000 som lägsta lön i region Stockholm. Det är en rimlig lönebild utifrån andra statliga myndigheter.

För Erik Mangen var lönen inte allt. Men mer betalt hade betytt mycket.

– Det är ett sätt att visa sina arbetstagare uppskattning, det tror jag hade betytt mycket. Men för egen del hade jag nog flyttat på mig ändå, av personliga skäl och att jag ville testa något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".