Tredelad bild: matlagning i ett restaurangkök, kokain och en öl som tappas upp.
Färre anställda skulle ringa polis om de såg någon annan personal ta droger under arbetstid, enligt undersökningen. Foto: Berit Roald/TT, Claudio Bresciani/TT, Petr David Josek/TT.

Drogmissbruk ökar bland kroganställda

"Jag vet att de i köket brukar ta droger på fredagskvällar"
2:30 min

Drogmissbruket ökar kraftigt bland kroganställda. Det visar en ny enkätundersökning från organisationen Stad, Stockholm förebygger Alkohol- och drogproblem.

Undersökningen visar att inställningen till droger blivit liberalare sedan den förra undersökningen för tio år sedan.

Vera jobbar på krogen och beskriver en arbetsplats där halva personalstyrkan håller på med droger.

– En fredagskväll vet jag att de i köket brukar ta droger. Det är lite den där känslan att ”det här är ingenting”, det känns inte så dåligt liksom, berättar Vera.

Den nya undersökningen visar att i stort sett alla siffror ökat då det gäller droger på krogen bland personalen.

Efter första enkätens höga siffror 2001 styrde man upp situationen bland annat via ökad polisiär närvaro, tydligare riktlinjer och satsningar som fick ner missbruksproblemen. Men sedan undersökningen 2007 har siffrorna ökat igen.

I senaste undersökningen uppgav 35 procent av personalen att de använt narkotika det senaste året, en uppgång från 19 procent 2007. Enligt forskaren Johanna Gripenberg, chef för organisationen Stad, har cannabis, ecstasy och kokain ökat.

– Nu ser vi att det behövs krafttag mot knarket igen, säger Johanna Gripenberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".