Strejkhot avvärjt

Hotet om en omfattande tågstrejk är avvärjt. På torsdagseftermiddagen sade parterna i tågkonflikten ja till budet från medlarna.
Både fackförbundet Seko och arbetsgivarparten Almega sade ja till förslaget, som var medlarnas slutbud. Avtalet är tvåårigt och innebär löneökningar på 3 procent per år. Vad gäller arbetstiderna, som är själva knäckfrågan, innebär budet enligt Seko att ingen ska behöva jobba dubbla pass på samma dag. Dessutom ska ingen behöva arbeta mer än varannan helg, enligt Sekos ombudsman Melker Ödebrink. "Vi svarade ja på ett rejält medlarbud. Budet innehåller avgörande förbättringar för våra medlemmar när det gäller arbetstidsregleringen", skriver Karl-Göran Mattson, biträdande förhandlingschef vid Seko, i en kommentar. Almegakommentar "Vi har tackat ja till medlarbudet därför att det innebär att de lokala parterna fortfarande säger arbetstidsfrågan", skriver Almegas förhandlingschef Harriet Lövén i en kommentar. För TT förklarar hon att det endast är de nya företagen som kommer in på marknaden som i ett inledningsskede berörs av avtalet. De lokala avtalen gäller tills vidare så länge ingen av parterna säger upp det. Det innebär att de anställda i de etablerade företagen inte kommer att märka någon skillnad. Om parterna hade sagt nej till budet, som berör 11 000 Sekomedlemmar, hade hälften av alla fjärrtåg till och från Stockholm stannat på fredagen. Även industrin hade drabbats hårt, eftersom nästan all godstrafik hade upphört.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".