Entrecote och fetaost
1 av 2
Var fjärde restaurang serverade utländsk kött när det stod svenskt kött på menyn. Foto: ANDERS WIKLUND & JESSICA GOW / TT
Svensk entrecote.
2 av 2
Var fjärde restaurang serverade utländsk kött när det stod svenskt kött på menyn. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Många restauranger serverar fel livsmedel

1:37 min

Det svenska köttet är inte svenskt och fetaosten och parmaskinkan byts ut. Över var fjärde restaurang i länet serverar inte det som står på menyn, visar en kontroll.

Vid en gemensam kontroll av drygt 300 finkrogar, restauranger och kaféer runt om i länet fann kommunernas livsmedelsinspektörer att det som står på menyn ofta inte är det som serveras på tallriken.

– Vi vet att det finns de som inte följer reglerna och det är ett problem både för konsumenten som blir lurad, men också för de krogar som följer reglerna, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad.

Det är inte likvärdig konkurrens. 

Kontrollen gällde svenskt kött, ekologiska och Krav-märkta varor och skyddade beteckningar, som parmaskinka och fetaost.

Fler än var fjärde restaurang fick anmärkningar, vanligast var att fetaost hade bytts ut mot en liknande ost. Och vid ett stort antal kontroller var det som skulle vara svenskt kött i själva verket från utlandet.

– Det är naturligtvis allvarligt eftersom det är något som kunderna är beredda att betala mer för.

Hur kommer det sig att det finns så stora brister?

Dels finns det de som medvetet försöker fuska eftersom de tjänar pengar på det. Sedan finns det en hel del okunskap och ibland är det helt enkelt misstag.

Trots att det är vanligt att restauranger serverar fel livsmedel, tycker Daniel Persson att man som kund inte behöver vara misstänksam.

– Men är det otroligt mycket billigare på något ställe kan man fråga varför det är så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista