TELE2 ARENA
Tele2 Arena går back. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kartläggning: Tele2 Arena en mångmiljonförlust för kommunen

2:22 min

I helgen börjar herrallsvenskan i fotboll och lagens arenor kostar kommunerna många miljoner, visar Ekot och Radiosportens granskning.

Totalt sett är det ekonomiska underskottet för arenor i herrallsvenskan drygt 200 miljoner kronor, där storstäderna alltså står för det mesta.

Göteborg, med Gamla Ullevi och Stockholm med Tele2 Arena har nybyggda evenemangsarenor. Tele2 används även till konserter, men arenorna faller inte alltid supportrarna helt i smaken.  

– Tele2 Arena är inte så personlig, och det ligger i sakens natur när det är flera lag som spelar där och man har konserter.

– Tittar man på siffrorna däremot så har det inneburit ett uppsving i antal åskådare och för intäkterna, säger Viktor Adolfsson, ordförande för Järnkaminerna, en av Djurgårdens supporterklubbar.
 
Gamla Ullevi i Göteborg går med drygt 40 miljoner kronor i underskott.

Tele2 Arena i Stockholm, där Hammarby och Djurgården spelar, går ungefär 100 miljoner kronor i underskott per år.

– Både arenor och kulturhus behövs i Stockholm. Då får man kanske acceptera att den här typen av infrastruktur kan gå back under en period. Det säger Mirja Räihä (S), vikarierande arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholm.

Den hyra som de 13 fotbollsföreningar det handlar om betalar är väsentligt mindre än vad det kostar att driva arenan. Mellan 500 000 och 2 miljoner kronor är en vanlig hyra för att spela på arenorna. I Stockholm och Göteborg anses kontrakten om arenahyror vara affärshemligheter.

AIK spelar på Friends arena där Solna inte längre är delägare. Malmö FF, som äger sin arena, får indirekt stöd genom ett ränte- och amorteringsfritt lån på närmare 150 miljoner kronor från kommunen. Dalkurd, som flyttat från Borlänge till Uppsala, men spelar i Gävle, ingår inte i kartläggningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista