Polisen Ted Eriksson blev knivhuggen av mannen som nu döms till fängelse.
Polisen Ted Eriksson blev knivhuggen av mannen som nu döms till fängelse. Foto: TT och Sveriges Radio.

Polisen Ted: Jag är nöjd att han döms för mordförsök

"Viktigt att det blev rätt gärning"
0:43 min

Stockholms tingsrätt dömer den unga man som knivhögg en polis på Medborgarplatsen i augusti 2017, till fem års fängelse och utvisning.

Tingsrätten har funnit att mannen hade uppsåt att försöka döda polismannen och han fälls därför till ansvar för försök till mord.

Ted Eriksson är polismannen som knivhöggs och han säger till P4 Stockholm att han är nöjd med domen:

– Det känns viktigt att det blev rätt gärning, säger Ted Eriksson.

Polismannen kommer att få ersättning för kränkning med 100 000 kr.

Mannen döms även för två fall av misshandel som begicks på en gymnasieskola några dagar före mordförsöket på Medborgarplatsen.

Tingsrätten har bestämt påföljden till fängelse i fem år och mannen utvisas från Sverige med förbud att återvända hit. Han uppgav inledningsvis att han var 17 år, men en medicinsk åldersbedömning som gjorts talar för att han var över 18 år gammal vid tiden för angreppet.

– Tingsrätten har tagit ställning till frågan om mannens ålder. Är man under 21 anses man inte vara kapabel att dra konsekvenser som en vuxen kan göra utifrån ens agerande, säger Anna Flodin, rådman vid Stockholms tingsrätt, och fortsätter:

– Utifrån bevisningen har man kommit fram till att mannen var 18 när handlingarna begicks, men det går inte att dra slutsatsen att han var äldre än så, säger hon.

En rättspsykiatrisk undersökning har fastslagit att han inte är psykiskt sjuk.

Ted Eriksson kommenterar domen:

– Det är en relevant dom, han döms ju inte som vuxen och då blir det fem år. Och utvisning, det är väl som det ska vara. Har man gjort en sådan här handling så kommer det påföljder.

Anna Flodin, rådman vid Stockholms tingsrätt:

– Vi har gjort bedömningen att mannen förstod att det fanns en avsevärd risk att polismannen skulle dö. Och han har varit likgiltig inför den risken, säger Anna Flodin. 

Varför knivhögg han polismannen?

– Den här mannen har valt att inte besvara några frågor som ställts till honom i tingsrätten. Vi har behövt gå på vad han sagt i polisförhöret, men det är svårt att dra några generella slutsatser. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".